Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа

Чувствай се добре в кожата си.   Тъй като стареенето е неизбежна част от живот, не можем точно да го спрем, но може да редуцираме ефекта от годините, като се придържаме към няколко прости навици. И добрата новина е, че никога не е късно да започнем.   ХРАНЕНЕ Яжте балансирана и здравословна диета, богата на […]

Антиоксидантите са съединения или вещества, които естествено се срещат в определени плодове и зеленчуци. Най-вероятно сте чували за флаваноиди в черния шоколад, ресвератрол в червеното вино, ликопен в доматите или бета-каротин в морковите. Това са различни видове антиоксиданти.   Антиоксидантите (като витамин С и Е и естествените каротеноиди) намаляват уврежданията, причинени от свободните радикали. Оксидантите, […]

  ЛЮТИ ЧУШКИ Лютият пипер и кайенът съдържат капсаицин, съединение, което доказано ускорява метаболизма и „изгарянето“. Капсаицинът в лютите чушки може да ви помогне да се чувствате сити, а когато се чувствате така, по-малко вероятно е да преяждате.   АРТИШОК Артишокът има впечатляващи свойства на диуретик, слабително средство и средство за мигновено изгаряне на мазнините, […]

Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво – вечнозелено тропическо растение от семейство лаврови. Тя е отличен източник на манган, желязо, калций, здравословни фибри и етерични масла. Китайската медицина и Аюрведа отдавна почитат канелата като суперсила, използвана за лечение на настинки и грип, лошо храносмилане, спазми, както и като източник на енергия и жизненост. […]

Ленеото семе е богат източник на хранителни вещества, микроелементи, хранителни фибри и есенциалната алфа-линоленова киселина. Приемът на ленено семе води до понижаване на концентрацията на свободните радикали. Това се дължи на значителната антиоксидантна активност на съдържащите се в семената полифеноли, манган и лигнани. Семената от лен са отличен избор за всяка диета, която се нуждае […]

Безобразно вкусно, полезно за сърцето, диетично  Подобно на яйцата и авокадото, фъстъченото масло е считано за едно от „лошите“ неща в живота, които всъщност са добри за нас. При това много. Разбира се, че е с високо съдържание на калории, но това е така, защото е пълно със същите здравословни мононенаситени мазнини като зехтина. Най-нови […]

Трудно е за вярване, но тези два плода взаимно се допълват много добре. Рецептата е съвсем проста: нарязваме грейпфрута и авокадото, подреждаме ги върху зелена салата, след това ги поръсваме с орехово масло и балсамов оцет. Малко печени орехи или кедрови ядки придават великолепен завършек. Ефектно и вкусно, да не говорим за здравословните ползи от […]

Мангото е толкова вкусно, че хората забравят колко е полезно и лековито. Заради щедрите количества витамин C, Е и А в него плюс 25 различни вида каротеноиди, сочният плод заслужено е наречен “king of fruits”. Той има подчертано антиоксидантни, диуретични, вталяващи и разкрасяващи свойства. Освен сурово, в кулинарията манго се използва в редица сладки и […]

Салатата е много подходяща за намаляване сантиметрите около талията, особено преди сезона на оскъдните дрехи и бански костюми. Необходими продукти за 2-3 порции: 1 връзка репички 1 млада салата 4 портокала 1 малка глава лук 4 клонки мента ( други пресни подправки ) 1 супена лъжица студено пресован зехтин ½ чаена лъжичка къри на прах […]

 Възможно ли е купичка овесени ядки да ни помогне да се отървем от лошия холестерол? Или шепа орехи и малко здравословни мазнини? Истина е, че някои храни, в комбинация с редовни физически упражнения, могат драстично да повлияят нивата на холестерола и намалят риска от сърдечно съдови заболявания. Овесени ядки, овесени трици и богати на фибри […]

 Този представител на семейство бобови е изключително богат на фибри, което е от решаващо значение за задоволяване на глада и намаляване на апетита. Голямото количество разтворими фибри също спомага за понижаване на лошия холестерол и ускорява процесите на загуба на тегло. Високото съдържание на немазен протеин в лещата я прави идеален заместител на месо във […]