Заслужава ли си риска?

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Наднорменото тегло не е само непривлекателно. То само по себе си е нездравословно и предразполага към редица заболявания.

  Ето кратък списък със сериозни здравословни проблеми, които може да причини:

  Сърдечни заболявания
  Затлъстяването поставя допълнителен товар върху сърцето, което е свързано с уголемяване на този най-важен орган.
  Това, за щастие, може да се промени, ако пациентът отслабне. Затлъстяването също е свързано с конгестивна сърдечна недостатъчност и заболяване на коронарната артерия.

  Ставни увреждания
  Тъй като добавя извънредно тегло към скелета, затлъстяването е пряко свързано с дегенеративни ставни заболявания (остеоартрит).
  Пълните хора по-често страдат от пристъпи на подагрозен артрит.
  Опитите за отслабване с драстични диети с високо съдържание на протеини могат да предизвикат пристъпи на подагра.

  Нарушения във функциите на белия дроб
  Наднорменото тегло затруднява дишането, в следствие на което белите дробове работят извънредно. По-специално, неадекватно количество кислород навлиза в кръвта, поради затруднено дишане.
  Това обяснява хроничната умора, от която се оплакват пълните хора.

  Хипертония
  Втвърдяване на артериите се наблюдава по-често сред хора с наднормено тегло в резултат на висока консумация на протеини и мазнини от животински произход. Това най-често води до високо кръвно налягане.
  Намаляването на килограмите в този случай е задължително, тъй като хипертонията е свързана с много други заболявания, включително ангина пекторис и внезапна смърт от сърдечна недостатъчност.

  Диабет
  Около 80% от диабетиците, които развиват това заболяване като възрастни, са с наднормено тегло. Затлъстяването влияе отрицателно върху мастните клетки, така че те не реагират правилно на инсулин, резултатът от което е повишена кръвна захар или диабет.
  Много от диабетиците с наднормено тегло, които се лекуват с помощта на лекарства, обикновено инсулинови инжекции, могат да бъдат излекувани просто чрез намаляване на килограмите.

  Рак
  Много тясна е връзката между храните, които консумираме и развитието на ракови заболявания. Изглежда, че жени със затлъстяване, особено след менопаузата, са по-податливи към рак на гърдата и матката.
  Затлъстяването е също висок рисков фактор за рак на простатата при мъжете.

  Камъни в жлъчката
  Дебелите хора, особено жените, развият камъни в жлъчката много по-често от тези с нормално тегло. Наднорменото тегло се свързва с високо ниво на секреция на холестерол в жлъчния мехур, което води до образуването на камъни.

  За да върнете стария си, активен начин на живот без БОЛЕСТИ, потърсете помощта на хранителен терапевт.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.