Здравето ни е ежедневно изложено на рискове, дори и когато се храним разнообразно и балансирано – застрашават ни заболявания в резултат на генномодифицирани организми, инфекциозни протеинови агенти, пилешко месо с диоксини, синтетични хормони и хранителни продукти с радиоактивно замърсяване.
Дори малките количества вредни вещества, които поглъщаме с храната, са напълно достатъчни, за да отключат тежки здравословни проблеми и редица алергии.
Ако осъзнаем, че тялото и особено мозъкът функционират благодарение на храненето, едва ли ще имаме желание да замърсяваме тази ценна машина с храни, натъпкани с токсични вещества.
В проучване на ИНРА* се посочва, че за една година средностатистическият европеец поглъща близо 1,5 килограма различни токсични добавки, пестициди и други нежелани вещества.
В американско изследване на децата на възраст от 2 до 4 години, които съставляват най-рисковата група заради обема на поетата храна спрямо телесната им маса, се твърди, че в организма на децата с биохранене има шест пъти по-малко остатъци от пестициди, отколкто при децата, хранене с обичайните продукти.
Пестицидите предизвикват ракови заболявания и други дегенеративни болести, но има и още нещо – изкуствено синтезираните вещества и интензивното земеделие увреждат хранителния състав на земеделските култури.
Това още веднъж потвърждава, че биохраните са не само по-богати на хранителни вещества, но и са много по-вкусни.
* Национален институт за селскостопански изследвания, Франция.
За въпроси или консултации, свържете се с нас.