Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях

 
Последни от Диети
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
 • За захарта и други демони
 • Кои са най-добрите храни за кожа гладка като коприна
 • Какво НЕ знаете за готвенето на пара
 • Б като БОРОВИНКИ

  Всички малки червени плодове са хранителни суперсили, но дивите боровинки, ако можете да ги намерите, са тези, за които говорим.
  Едно проучване на USDA от 2004 г. класифицира дивата боровинка като номер едно антиоксидант сред плодовете, с 48% повече антиоксиданти от култивираната боровинка.

  На тях имено се дължи синият цвят на боровинката. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото като спомагат за изграждането на имунитета и превентират много здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.

   

  Защо и как:
  1. Имат понижаващи холестерола свойства и насърчават здравето на сърцето.

   

  2. Боровинките са отличен източник на витамини А, Е и В група, минерали калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк, ненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), флавоноиди, дъбилни вещества, фитостероли и каротеноиди.

   

  3. Боровинките са забележителен източник на витамин С с 14 мг в порция от 1 чаша. Нашето тяло се нуждае от около 60 мг витамин С всеки ден за оптимално здраве.
  Витамин С помага в усвояването на желязото, предпазва здравето на зъбите и венците, засилва имунитета и защитава кожата.

   

  4. Боровинките съдържат някои фитонутриенти, които могат да помогнат за защитата на краткосрочната памет, като поддържат ефективната мозъчна дейност и предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.