Пролет без умора

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Родината на спанака е Персия, а данни за неговото култивиране съществуват от III – IV век. В Европа спанакът попада през Средновековието, след като арабите го пренасят в Испания, но започва да се култивира на континента едва през миналия век.

  Днес всички знаем, че той е истинско съкровище за здравето. Неговите тъмнозелени листа се откъсват преди да образуват цветчета и се консумират сурови или обработени в салати, супи и различни гарнитури.
  Нежните листенца са богати на вода, над 90%, белтъчини, железни и калциеви соли, както и на витамините А, В1, В2, РР и С. Белтъчините в спанака го правят особено подходящ в менюто на вегетарианците.
  Спанакът е нискокалоричен, в 100 грама спанак се съдържат едва 25 калории, но притежава богат състав на витамини и минерали. Това го прави особено препоръчителна храна за диетични хранителни режими.
  Спанакът е богат на витамин К и фолиева киселина, която е изключително важна за безпроблемно износване на плода при бременни жени. При термична обработка той запазва повечето си полезни свойства, освен съдържанието на витамин С, което намалява до три пъти.

  Спанакът се усвоява много добре от организма. Той е чудесна храна за възстановяване след продължително боледуване. Смята се, че редовната му консумация може да предотврати появата на злокачествени образувания. Листата имат значително количество фибри, поради което са много полезни в диети за пречистване от отрови и поддържане здравето на стомаха.
  Спанакът подобрява работата на панкреаса и секрецията на слюнчените жлези, а сок от пресните му листенца се използва за лечение на болести на нервната система, на анемии, гастрит, захарен диабет и много други.
  Прясноизцеден сок от спанак, особено смесен със сок от моркови, е отлично средство за предотвратяване на симптоми като умора и отпадналост.

  Консумацията му, обаче, не се препоръчва на болни от подагра или при камъни в бъбреците, заради съдържащата се в зеленчука оксалова киселина.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.