Ряпата ни вталява, лекува и прави по-щастливи

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • В последно време напълно сме забравил един от най-здравословните зеленчуци и го подминаваме с безразличие, докато пазаруваме. А това е напълно погрешно!
  Салатата с ряпа е мощно оръжие срещу излишните килограми. Освен че задоволява глада, ряпата има огромни лечебни свойства. Ряпата е особено полезна през зимата, когато ни помага да се борим с депресията, резултат от тъмните и студени зимни месеци.
  Този зеленчук е най-полезен суров, но не се препоръчва консумацията на повече от 250 грама сурова ряпа дневно, за да се предпазим от евентуално подуване.

  Ряпата съдържа изобилие от ензими и витамини. Само в 100 грама зеленчук има 20 мг витамин С, 0,1 мг витамин B1, 0.14 мг витамин В2 (рибофлавин) и 42 мг витамин B4. От минералите, ряпата е най-богата на калий.

  Черната ряпа съдържа три пъти повече калий от бялата. Също така, съдържа прилично количество калций и много етерични масла. Тези факти превръщат ряпата в силен съюзник в борбата срещу всякакви храносмилателни проблеми и нарушения.

  Витамин В1 наличен в ряпата, е много полезни в борбата срещу стрес, тревожност и депресия. Британски учени доказват, че наред с броколите, ряпата е най-ефективният зеленчук срещу  загубата на памет и деменция.

  Високите нива на калий (подобни на нивата на калий в морковите) подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове. Ряпата е враг на лошия холестерол и високото кръвно налягане,  а многото фибри в този невероятен зеленчук помагат на организма да изгради по-добра перисталтика.

  Консумацията на ряпа активира отделянето на стомашни течности, което има сериозен оздравителен ефект върху пациенти с проблеми с жлъчката и такива с нарушения и заболявания на черния дроб.
  Ряпата има силни антимикробни свойства. В редица хомеопатични рецепти, ряпа се използва в различни комбинации за облекчаване на ревматични болки, подагра, невралгии, плексити, болки в ставите и много други.
  Все пак има хора, на които не се препоръчва консумацията ряпа. Лица, страдащи от гастрит, колит и язва на стомаха или дванадесетопръстника, трябва да отбягват ряпа в менюто си – лютият вкус на ряпата може да влоши проблема.

  Ряпата съдържа захари, предимно фруктоза и целулоза. Количеството ненаситени мазнини и протеини е относително ниско.
  Ряпата може да ни донесе не само здраво тяло и нерви, но също така повече усмивки и по-добри дни. Ето защо не трябва да подминаваме този изключителен зеленчук.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.