Похапвайте редовно ядки за по-красива коса, повече полова мощ и винаги отлично настроение!

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Храненето не е само за запълване на стомаха! Добре подбраната и вкусна храна може да ни подобри настроението и да ни предпази от депресия.

  Забележително е, че ядките са не само много вкусни, но и много здравословни! Всеки ден все повече проучвания възхваляват ползите за здравето от консумирането на сурови ядки като основна част от нашата диета.

  Ядките са много питателна и направо перфектна здравословна закуска. Ядките са чудесен източник на протеини, полезни ненаситени мазнини и хранителни вещества като калций, магнезий, цинк и витамин Е, всички важни за доброто здраве. Някои от най-здравословните ядки, които можете да избирате са бадеми, орехи и бразилски орехи.

  Бадемите например са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е, който играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Богати на ненаситени мазнини, които ни предпазват от дептресия.

  Орехите имат някои специални свойства. Изключително богати са на омега 3 мастни киселини, които държат далеч лошия холестерол и повишават самочувствието и настроението.

  Освен това ореховите ядки са богати на белтъчини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В-група и цяла гама от микроелементи.
  Листата на ореха са с голямо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се пие за профилактика на гуша, атеросклероза и йодна недостатъчност.

  Бразилските орехи са уникални с високото си съдържание на селен, който е мощна защита срещу сърдечно-съдови заболявания, рак и стареене.

  Бразилските орехи са един от най-богатите хранителни източници на селен, друг мощен антиоксидант, който помага в борбата с вредата от свободните радикали в организма и помага за предотвратяване на хронични заболявания.

  Вкусното кашуто е богато на магнезий и фосфор. Магнезият играе важна роля за укрепване на костите и за активността на ензимите. В кашуто се съдържа и желязо, което е важна част от хемоглобина, влизащ в състава на червените кръвни телца. Има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86 за 50 гр.). Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците.

  Фъстъците са ценна маслодайна култура, по-близки са по състав до бобовите култури нахут и соя, отколкото до ядките. В семената се акумулират 47–54 % ненаситени мазнини с много високо качество, белтъчини (20–37 %) и въглехидрати. Те са богати на витамин В1, В3, Е и цинк. Фъстъците са добър източник на витамин Е и Б и може да се похапват през цялото време.

  Витамин В3 влияе позитивно върху нервната система. Като мощен антиоксидант Витамин Е спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Цинкът има ключова роля в изграждането на протеините и за обновяване на тъканите.

  Маслото от фъстъци се приближава по качество до маслиновото и в консервната промишленост се предпочита пред слънчогледовото. При редица народи фъстъченото масло се явява основно при храненето.

  Кедровите ядки всъщност са семената на около 20 вида борови шишарки.
  Те се отличават с високо съдържание на фосфор, йод, мед, магнезий, манган, силиций, калий, калций и желязо, въглехидрати, мастни киселини, както и на витамините А, В1, В2, В3, F и Е.

  Тези семена са безспорен първенец по съдържание на протеини, в 100 грама съдържат около 30 грама протеин.

  Една шепа кедрови ядки към салатата ни  осигуряват необходимото количество фибри за деня.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.