По-ценна от злато

 
Последни от fit-foodss
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • 7 вкусни храни, с които със сигурност ще топите мазнини
  • Уикенд закуска
  • Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво – вечнозелено тропическо растение от семейство лаврови. Тя е отличен източник на манган, желязо, калций, здравословни фибри и етерични масла.

    Китайската медицина и Аюрведа отдавна почитат канелата като суперсила, използвана за лечение на настинки и грип, лошо храносмилане, спазми, както и като източник на енергия и жизненост.

    Потенциалните ползи за здравето, свързани с консумацията на канела, не могат да се нарекат по друг начин освен удивителни!

    Половин чаена лъжичка канела на ден може да понижи нивото на лошия холестерол (LDL) и да ни предпази от сърдечно съдови заболявания.

    Няколко щипки от тази уханна подправка в храната могат да помогнат за лечение на диабет от тип 2 чрез понижаване на нивата на кръвната захар и увеличаване производство на инсулин в организма.

    Добавена към чай или вино, канелата традиционно се използва за сгряващо средство.

    Канелата има противогъбични свойства – доказано е, че кандида и Ешерихиа коли не могат да живеят в среда на канела.

    Употребата на канела намалява разпространението на левкемия и рак на лимфомните клетки.

    Канелата има доказан анти-съсирващ кръвта ефект.

    Утановено е, че комбинацията от мед и канела облекчава болките при артрит и други ставни болки.

    Добавена към храна, канелата потиска развитието на бактерии, което я прави естествен консервант за храни.

    Миризмата на канела подобрява когнитивните функции и паметта.

    Използва се също като естествено ефикасно средство за облекчаване на главоболие и мигрена.

    Няколко грама канела в сутрешното кафе или пълнозърнестата закуска водят до нормализиране на кръвната захар, което е чудесно ако искаме да отслабнем!

    Въпреки всички изброени за здравето ползи, не означава, че трябва да започнем да се тъпчем с канела. Тази ароматна подправка съдържа отровното вещество кумарин, което в големи дози може да увреди черния дроб.

    Но добавени тук и там, към храна или напитка, уханните пръчици извършват чудеса за нашето здраве и красив външен вид!

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.