Home » Здравословно хранене (Page 8)

Хиперфункция се появява, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много тироксин. В резултат на това, метаболизмът на индивида се увеличава драстично, което води до загуба на тегло и в някои случаи на неритмична сърдечна дейност.   Ако не се регулират нивата на хормоните, се увеличава риска от развитие на диабет, високо кръвно налягане, емфизем, артрит, депресия, […]

При недостиг на Омега-3 не произвеждаме достатъчно ДХК, която има силно анти-инфламаторно действие. Приемът на Омега-3 мастни киселини защитава невроните и повишава ефективността на мозъка. В компания с аминокиселини, витамин А и D и селен, тези мастни киселини предпазват нервната система от стареене ( корова атрофия ) и действат като антидепресант. Особено полезни са за […]

Най-полезният хранителен режим за всички възрасти е онзи, който включва определено количество храни със здравословни мазнини. Този режим в действителност помага на хората, подлагащи се на диета и може да предотврати и победи редица сериозни заболявания.   Ние всички имаме тоя фетиш – да следим мазнините, забравяйки междувременно всичко останало, което ни е известно за […]

Науката за хранителното пристрастяване вече е установила, че много вкусни ( с ниско съдържание на хранителни вещества, но висококалорични, много сладки, солени и / или мазни храни – тези, които съставляват по – голямата част от съвременната диета ) произвеждат същите биохимични ефекти в мозъка, които са характерни за наркотичните вещества. Храните-боклуци са достъпни, евтини […]

Познавате ли възрастни и деца с лесно чупливи кости, с развалени зъби, прихващащи лесно всеки грип или такива с диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане, сърдечно–съдови заболявания (атеросклероза), рак, депресии?   Една от причините за тези опасни неразположения може да се окаже критично ниски стойности на витамин D.   Съществуват голям брой научни изследвания, […]

Никой няма да заподозре присъствието на броколи в това вкусно гуакамоле!   Вегетарианска и безглутенова кухня Време за приготвяне: 10 минути Порции: 4 Съставки: 2 броя узряло авокадо, нарязано на кубчета ¾ чаша сурови или леко бланширани броколи, ситно нарязани 1 домат, нарязан на кубчета ¼ чаша нарязан на едро червен лук 1 скилидка чесън […]

Може би най-силният аргумент срещу млечните продукти е нашият хранителен режим: много от нас имат непоносимост към лактоза. Хората с такава непоносимост, които не усвояват добре млечните продукти, непрекъснато биват заливани с информация, която ги кара да смятат, че ще загубят костите си, ако не консумират млечни продукти по някакъв начин. На тях, обаче, ще […]

Точно сега, където и да сте в пътуването си към рационалното хранене, трябва да оцените вашите постижения, за да продължите напред.   Изграждането на здравословен хранителен режим е като изграждането на мускулите или придобиване на нови умения – ако го направите ангажимент и практикувате всеки ден, скоро ще видите резултатите и това ще се случва […]

Супите, заедно със салатите, са съществена част от здравословната диета и то съвсем основателно. Ароматни и лесни за приготвяне, зеленчуковите и бобови супи и яхнии, са нискокалорични, но изключително богати на хранителни вещества. Те могат да се сервират като допълнение или като основното ястие. Имат сгряващо, засищащо и удовлетворяващо сетивата действие, полезни са и внасят […]

Проблемът с безглутеновите продукти е, че те са дори по-рафинирани, отколкото техните съдържащите глутен еквиваленти. За да произведат безглутенови брашна производителите използват други зърнени храни и нишестета като брашна, направени от ориз, картофи, царевица и тапиока. Дори тези зърна да са без глутен в естествено състояние, те са силно рафинирани, което неминуемо води до рязко […]

Тъй като безглутеновото течение става все по-популярно, вероятно се чудите дали да не пробвате и вие. Вярвам, че всеки може да извлече ползи от безглутенова диета, но има различни подходи, които хората приемат при отстраняване на глутена от начина им на хранене. Някои преминават от глутен-съдържащи опаковани продукти към свободни от глутен такива, пренебрегвайки пресните […]