Home » Здравословно хранене (Page 3)

За да сме сигурни, че се храним пълноценно, което ще ни поддържа в добро здраве, трябва да подбираме здравословни храни и в менюто ни всеки ден да има голямо количество плодове и зеленчуци и покълнали семена. Те са много богати на ензими, само когато са сурови.   Основните закони на храненето повеляват да се спазват […]

Биопродуктите представляват продукти на земеделието или животновъдството, при чието производство не са използвани изкуствено синтезирани химически вещества.   БИО – трите основни принципа   УВАЖЕНИЕ КЪМ ЗЕМЯТА: ротация на културите, забрана да се използват синтезирани по изкуствен път химически вещества, ползване само на биологично чисти семена за посев и разсад, приспособени към климата и местността. […]

Днес сме наясно колко е важно здравословното хранене, осигуряващо жива енергия.   Как, обаче да постъпим, за да се измъкнем от лабиринта на противоречивата информация, често пъти плод на обвързаността на част от специалистите в областта на храненето с мултинационалните компании от хранително-вкусовата промишленост, или пък обременена с твърде много технически характеристики ( изчисляване на […]

Белтъчините са градивните елементи на живота. Тялото се нуждае от протеини, за да расте, възстановява и функционира правилно.   Всяка клетка в човешкото тяло съдържа протеини. Те са основна част на кожата, мускулите, органите и жлезите. Протеини също се съдържат във всички телесни течности, с изключение на жлъчката и урината.   Правилен хранителен режим може […]

Ключът към идеални пропорции, виталност и здраве е балансирана диета без транс мазнини и намален прием на наситени мастни киселини.   През настъпващите топли месеци изчистете храненето от готови, пържени и мазни храни и наблегнете на храни с висока концентрация на фитонутриенти и антиоксиданти.   След продължителния зимен период тялото се нуждае от повече енергия. […]

Откакто става ясно, че жителите на остров Икария бият всички рекорди по дълголетие и здравето им е много по-добро, отколкото на останалите европейски народи, много специалисти в областта на храненето започват да изследват в дълбочина тяхната основна диета. Така вече знаем със сигурност колко благотворно се отразява този начин на хранене, в сравнение, например, с […]

Ключова дума в този подход е гъвкавост и свобода на избор.   Във „Внасяне на промяна в начина на живот“ вие ще разчупите стари, добре утвърдени и често обусловени навици и постепенно ще възпитате на тяхно място по-добри хранителни навици.   Знам колко обезсърчително може да звучи за клиента „промяна на начина на живот“, особено […]

Опитвате се да подобрите диетата си?   Вижте 10 прости стъпки, които ще ви помогнат да го направите:   1. Купувайте местни и сезонни продукти. Избирайте пресни плодове и зеленчуци директно от производителите на местните пазари и ферми. По този начин можете да бъдете сигурни, че ще се възползвате единствено от техните полезни свойства, без […]

Б като БОРОВИНКИ Всички малки червени плодове са хранителни суперсили, но дивите боровинки, ако можете да ги намерите, са тези, за които говорим. Едно проучване на USDA от 2004 г. класифицира дивата боровинка като номер едно антиоксидант сред плодовете, с 48% повече антиоксиданти от култивираната боровинка. На тях имено се дължи синият цвят на боровинката. […]

Б като БАТАТИ Сладките картофи са класирани като зеленчук номер едно в областта на храненето, защото те са богат източник на фибри, естествени захари, комплексни въглехидрати, протеини, каротеноиди, витамин С, витмин В6, желязо и калций. Сладките картофи са с високо съдържание на антиоксиданти, които работят в тялото, за да  предотвратяват възпалителни проблеми като астма, артрит, […]

Науката за хранителното пристрастяване вече е установила, че много вкусни ( с ниско съдържание на хранителни вещества, но висококалорични, много сладки, солени и / или мазни храни – тези, които съставляват по – голямата част от съвременната диета )произвеждат същите биохимични ефекти в мозъка, които са характерни за наркотичните вещества. Храните-боклуци са достъпни, евтини и социално приемливи. Ето защо, […]