Home » Здравословно хранене (Page 20)

Авокадото съдържа захар наречена манохептулоза, която инхибира секрецията на инсулин от панкреаса и предпазва от натрупване на мазнини. Необходими продукти: 2 броя добре узряло авокадо 1 манго 150 грама твърдо тофу ½ глава червен лук на тънки полумесеци пресен магданоз орехи 1 супена лъжица черни стафиди ( боровинки ) хималайска сол, черен пипер, зехтин, балсамов […]

Хипофункция на щитовидната жлеза може да настъпи в резултат на различни ендокринни нарушения, но винаги води до наднормено тегло. Често възвръщането на обичайните килограми или намаляването им е сериозен проблем. Всекидневна физическа активност в продължение на 1 час в комбинация със специфични промени в храненето ( намаляване на енергийната стойност на храната поне с 500 […]

Всеки може да ни напише диета, не всеки ще ни научи как да се храним. Принципи за здравословно редуциране на теглото: намаляване на общите и наситените мазнини – избягване напълно на мазнини от животински произход ( колбаси, филета, шунки, преработени и вакуумирани стоки, кашкавал, сирене сметана, масло ). При необходимост можем да консумираме бяло птиче […]

За да поддържаме доброто си настроение и да се наслаждаваме на зимните дни, трябва да предприемем само няколко малки стъпки – да се движим, да се смеем повече, да пием достатъчно вода и да хапваме редовно пресни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Необходими продукти  500 грама зелен фасул – пресен или от консерва ½ – […]

Глюкозата, чиято химическа формула е С6Н12О6, е главното „гориво“ на нашия организъм. Може да се каже, че от енергийна гледна точка ние, хората, сме биологически мотор, който работи с глюкоза. Всички въглехидрати, които консумираме, се преобразуват до глюкоза в храносмилателния тракт, която преминава в кръвта, за да достигне до всички клетки на организма. Нейният главен […]

За възрастния човек вечерята не е задължителна, тъй като със закуската и обяда хранителните нужди на повечето хора се покриват. Децата и физически натоварените хора са изключения от общото правило. Въздържанието от вечеря предоставя по-голям период на почивка за храносмилателните органи и позволява по-добро смилане на храните, приети през деня. Пропускането на вечерята или по-оскъдната […]

Обядът е много важно хранене за деня, затова е необходимо да бъде планиран и приготвен с внимание, търпение и грижа. Вафлите, сандвичите и картонените кутийки с готови ‘уж домашни’ храни не могат да бъдат наречени обяд. Обяд, съобразен с хранителните нужди на организма, трябва да се състои от: Салата от пресни зеленчуци, в която задължително […]

За да можем наистина да се наслаждаваме на храната и на добро здраве, апетитът трябва да бъде възпитан и подчинен на волята. Благодарение на този самоконтрол, можем да се преборим с навика да похапваме между храненията, да не ядем храни, за които знаем, че са вредни и да не преяждаме. Умереността се състои във въздържание […]

Закуската трябва да бъде най-важното хранене за деня поради две основни причини: Възстановява изразходваните през нощта резерви. Въпреки че нашето тяло си почива докато спи, много процеси и органи не спират и се нуждаят от енергия – биенето на сърцето, дишането, поддържането на телесната температура и други. За поддържането на тези процеси организмът получава енергия […]

Желязото е широко разпространено във всички животински и растителни храни и една разнообразна диета осигурява дори с излишък дневната нужда от него, включително и за жените. По-малката усвоимост на желязото от растителните храни се компенсира предостатъчно поради два факта: Концентрацията на желязо в повечето растителни храни е по-висока, отколкото в месните. Прясното мляко почти не […]

Организмът на възрастен човек съдържа между 3 и 4 грама желязо. Това количество изглежда много малко, но чрез него се осъществяват жизненоважни функции. Повечето желязо се съдържа в кръвта, образувайки част от хемеоглобина, който и придава типичния червен цвят и осъществява преноса на кислород от белите дробове до всички клетки. В организма желязото съществува не […]