Опасен наркотик

 
Последни от Детоксикация
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
  • Кои са най-добрите храни за кожа гладка като коприна
  • Науката за хранителното пристрастяване вече е установила, че много вкусни ( с ниско съдържание на хранителни вещества, но висококалорични, много сладки, солени и / или мазни храни – тези, които съставляват по – голямата част от съвременната диета )произвеждат същите биохимични ефекти в мозъка, които са характерни за наркотичните вещества.

    Храните-боклуци са достъпни, евтини и социално приемливи.

    Ето защо, толкова лесно се превръщат в предпочитан наркотик за много хора.

    Някои от характеристиките на пристрастяване към вещество или поведение:

    • натрапчива употреба на веществото, въпреки негативните здравословни и социални последици

    • привикване – постепенно с течение на времето са необходими по-големи количества от веществото за постигане и поддържане на нивото му”високо”

    • симптоми на абстиненция, когато се преустанови ‘подаването’ на веществото

    • активирането на пътища за възнаграждение ( включително допаминовата система) в мозъка.

    Навярно ви се е случвало да опитате нездравословна храна или десерт, и неизменното чувство след това, че мозъкът ви крещи: “ОЩЕ”.

    Усещате пълна липса на контрол и посветеността ни на диетата и здравето отиват на кино.

    Тези чувства произхождат от допаминовата система за възнаграждение – допаминът еневрохимично вещество, което регулира приемането, удоволствието и повторното снабдяване, свързани с определени дразнители – като храна.

    Размерът на удоволствието, която извличаме от яденето на храни, корелира с количеството допамин освободен от мозъка.

    Хората с наднормено тегло имат по-малко допаминови рецептори (наречени D2 рецептори) в сравнение със слаби лица.

    Тяхното вкусово възнаграждение от храната не е толкова чувствително и затовакомпенсират с преяждане.

    Преяждането от своя страна подтиска отговора на допаминовата система, насърчавайки повторно преяждане.


    Защо хората с наднормено тегло имат по-нисък брой допаминовите рецептори?

    Както става при злоупотребата с наркотични вещества, с течение на времето мозъкът се адаптира към отделяне на по-малко допаминово вещество.

    Тези резултати предполагат, че преяждането намалява наградата от вкусна храна, провокира допълнително преяждане и бъдещото увеличаване на теглото.

    В резюме, последните изследвания показват, че преяждането и затлъстяването предизвикат по-голямо желание за вкусна храна, но намаляват наградата от консумираната вкусна храна – което води до прогресивно влошаване на пристрастяването.

     

    Освободи се от зависимостта.

    Естествените растителни храни не са толкова сладки, солени или мазни като преработените храни-боклуци, но осигуряват удоволствие от вкуса без да активиратпристрастяване.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.