Какви храни трябва да консумираме, зависи от това дали сме здрави, колко често тренираме и какво тегло искаме да постигнем.
Изброените по-долу са само предписания, не и норми.
Ниско въглехидратната диета препоръчва: немазно месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, семена, здравословни мазнини, както и някои грудки и зърнени храни без глутен (киноа).
Храни, които да ИЗБЯГВАМЕ:
Рафинирана захар: Безалкохолни напитки, плодови сокове, агаве, бонбони, сладолед и много други.
Глутенови храни: пшеница (спагети, паста), лимец, ечемик и ръж.
Транс мазнини: “хидрогенирани” или “частично хидрогенирани” мазнини.
Изкуствени подсладители: аспартам, захарин, сукралоза, цикламати и ацесулфам калий.
Можем да използваме стевия.
“Диетични” продукти: много млечни продукти, нишестени храни, бисквити и т.н.
Силно преработени храни: Ако нещо изглежда направено във фабрика, по-добре забравете за него.
Ниско въглехидратната диета включва изобилие от сурови зеленчуци.
Предложеното седмично меню е с много ниско съдържание на въглехидрати и с относително високо съдържание на полезни мазнини.
То включва по-малко от 50 грама общо въглехидрати на ден, но ако сте физически активни, можете да удвоите количеството им.
Ако не се целите в по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, спокойно може да добавите всеки ден и порция плодове.
ПОНЕДЕЛНИК
Закуска: омлет с различни зеленчуци, приготвен със зехтин или друго растително олио.
Обяд: биологично чисто кисело мляко с боровинки и шепа бадеми.
Вечеря: пилешко филе, сервирано със зеленчуци и домашно приготвен винегрет.
ВТОРНИК
Закуска: бъркани яйца с извара, гъби, лук, чушка и т.н.
Обяд: останалото пилешко месо и зеленчуци от предната вечер.
Вечеря: сьомга на пара и сотиран спанак.
СРЯДА
Закуска: пудинг с чия или киноа.
Обяд: топла салата от скариди/миди със зехтин, копър и лимон.
Вечеря: печено пуешко месо (без кожата) с две различни цветни салати.
ЧЕТВЪРТЪК
Закуска: 2 варени яйца със салата домати.
Обяд: шейк с кокосово мляко, плодове, бадеми и протеин на прах.
Вечеря: Риба със зеленчуци и салата.
ПЕТЪК
Закуска: класическо или зелено газпачо, маслини.
Обяд: микс от зелени салати с пилешки гърди.
Вечеря: пъстърва във фолио с лимон и свежи подправки.
СЪБОТА
Закуска: омлет с различни зеленчуци.
Обяд: био кисело мляко с горски плодове, кокосови стърготини и шепа орехи.
Вечеря: мазна риба на скара с пресни сезонни зеленчуци.
НЕДЕЛЯ
Закуска: елда с извара и сушени домати
Обяд: шейк с кокосово мляко, протеин на прах и плодове.
Вечеря: добре сварено и овкусено телешко месо, суров или задушен спанак, зеленчуци.
За въпроси или консултации, свържете се с нас.