Пикантно чудо от природата към нашата диета

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Лютите чушки обикновено са червени или зелени на цвят, но има стотици различни сортове, всеки с уникален вкус, цвят, форма и коефициент на лютост. Общо взето, колкото по-люта е една чушка, толкова повече капсаицин съдържа.

  Около 80 на сто от капсаицина в лютата чушка е в нейните жилки и семена, което е и причината част от лютивината да намалее, когато ги отстраним.
  Едни от най-лютите популярни сортове са Чипотле,  Халапеньо и Анчо.
  Съществуват и видови чушки, които съдържат нелютива разновидност на капсаицина, наречена дихидрокапдиат (dihydrocapsiate, DCT), и съответно имат всичките му полезни за здравето свойства, но не и лютивия вкус.

  Лютите чушки са отличен избор ако искаме да подправим някое иначе скучно ястие, но ползите не свършват до там.
  Те са истинско чудо за здравето.

  Проучванията показват, че редовното консумиране на люти чушки помага за поддържане на кръвното налягане в здравословни граници, като позволява по-голямо количество кръв да достига до сърцето.
  Култури по света, които използват люти чушки щедро в храната си, имат значително по-ниски нива на инфаркт и инсулт, в сравнение с други, които не консумират люто.

  Капсаицинът в лютите чушки помага за намаляване на холестерола в кръвта и нивата на триглицеридите, засилва имунитета и намалява риска от развитие на стомашна язва, убивайки бактериите в стомаха.
  Докато някои люти чушки могат да раздразнят лигавицата на по- чувствителните стомаси, специфичен вид чили Сayenne Рepper – лют червен пипер – в действителност лекува и убива лошите бактерии, които могат да причиняват възпаление, болка и киселини.

  Капсаицинът е също термогенен агент, което означава, че повишава метаболитната активност. Това, от своя страна, помага за изгарянето на калории и стопяването на мазнини.
  Много популярни „ фет бърнъри“  на пазара съдържат капсаицин, който значително увеличава метаболитната активност на организма в продължение на 20 минути след като са приети.

  Изследвания показват, че капсаицин облекчава и предотвратява редица главоболия, в това число мигрена и главоболие в следствие възпаление на синусите.

  Всички чушки са богати на витамини A, C и K, но в червените люти чушлета, те просто  изобилстват. Антиоксидантните витамини А и С помагат да се предотвратят увреждания на клетките, предпазват от някои ракови заболявания, забавят процесите на стареене и подобряват имунната функция.
  Те също така намаляват артритни възпаления и облекчават симптомите при астма.
  Витамин К подпомага правилното съсирване на кръвта, укрепва костите и предпазва клетките от увреждане в следствие окисляване.

  Червените чушки са добър източник на каротеноида ликопен, който има репутация на мощно средство за предотвратяване развитието на рак на простатата, рак на пикочния мехур, маточната шийка и панкреаса.

  Бета-криптоксантин, друг каротиноид в червените чушки,  ни предпазва от рак на белия дроб, свързан с тютюнопушенето и пасивното пушене.

  Освен че са богати на фитонутриенти, лютите чушки ни осигуряват прилично количество фибри.

  О още, щипка лют пипер към вечерята ще направи съня ни по- дълъг и по-спокоен.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.