Топ храни за понижаване на холестерола

 
Последни от fit-foodss
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • 7 вкусни храни, с които със сигурност ще топите мазнини
  • По-ценна от злато
  • Уикенд закуска
  •  Възможно ли е купичка овесени ядки да ни помогне да се отървем от лошия холестерол? Или шепа орехи и малко здравословни мазнини?

    Истина е, че някои храни, в комбинация с редовни физически упражнения, могат драстично да повлияят нивата на холестерола и намалят риска от сърдечно съдови заболявания.

    Овесени ядки, овесени трици и богати на фибри храни

    Разтворимите фибри възпрепятстват абсорбцията на холестерол в кръвта. Пет до десет грама или повече разтворими фибри на ден намаляват общия и лошия (LDL – липопротеини с ниска плътност) холестерол.

    Разтворимите фибри се съдържат още в храни като боб и бобови култури, плодове, особено ябълки, круши и сливи и всички цели зърна.

    Риба и омега-3 мастни киселини

    Високите нива на омега – 3 мастни киселини в мазните риби намаляват холестерола, кръвното налягане и риска от образуване на кръвни съсиреци. При хората, които вече имат сърдечни проблеми, приемането на рибено масло или омега – 3 мастни киселини като добавки предпазва от внезапна смърт.

    За да се гарантира нормалната функция на сърцето, се препоръчва прием на най-малко две порции риба на седмица.

    Най-големи количества омега – 3 мастни киселини се съдържат в следните риби:

    скумрия
    пъстърва
    херинга
    сардини
    бяла риба тон
    сьомга
    камбала

    За да избегнем добавянето на нездравословни мазнини, най-добре е да приготвяме рибата на скара. Ако не харесваме особено риба, можем да получим малки количества омега – 3 мастни киселини от храни като ленено семе или студено пресовано рапично масло. Но ще се лишим от други ценни хранителни вещества и минерали като селен, които се съдържат в рибата.

    Орехи, бадеми и всякакви ядки

    Ежедневната консумация на сурови ядки може да намали холестерола в кръвта. Богати на полиненаситени мастни киселини, ядките спомагат за поддържане на кръвоносните съдове здрави.

    Само една шепа (около 40 грама) ядки на ден, като бадеми, лешници, фъстъци, орехи и кедрови ядки, намалява риска от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания.

    Всички ядки са с високо съдържание на калории, обаче. За да се избегнем наддаването на тегло, можем да ограничим храните с високо съдържание на наситени мазнини и да ги заменим с ядки. Например, да добавяме ядки в салата наместо сирене, месо или крутони.

    Зехтин

    Маслиновото масло съдържа мощна комбинация от антиоксиданти, които имат способността да понижат нивата на“лошия“ (LDL) холестерол в кръвта без да намаляват „добрия“ (HDL) холестерол.

    По-малко преработеният екстра чист зехтин има по-благоприятен ефект върху холестерола, заради по-големите количества антиоксиданти, които съдържа.

    Други промени в диетата

    За да извлечем максимална полза от тези супер храни, е добре да направим и някои промени във всекидневните си хранителни навици.

    За да намалим холестерола до здравословни нива, трябва да ограничим общото количество наситени и транс мазнини, които ядем. Наситените мазнини, като тези в месото и млечните продукти, повишават общия холестерол. Транс мазнините, които се намират в маргарини, всички купешки бисквити, солети и опаковани храни, са особено вредни за нивата на холестерола. Те автоматично повишават количеството на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол и същевременно намаляват липопротеините с висока плътност ( HDL) или „добрия“ холестерол.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.