Ликопен

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Ликопенът е  фитохимикал, който естествено се среща в редица червено оцветени плодове и зеленчуци като домати, червен грейпфрут, моркови, гуава и диня.
  Известни количества от този каротеноид могат да бъдат открити в човешкия организъм единствено при невъзможност за обработка или екскреция.

  Ликопенът е прочут със своите антиоксиданти и анти-пролиферативни свойства.

  Като мощен антиоксидант, ликопенът помага за неутрализирането на свободните радикали, които са сред причинителите на рак, сърдечните болести,  белодробни болести, мускулната дегенерация и други.
  Приемът на ликопен в нормално балансирана диета осигурява превенция срещу някои видове рак,  като рак на кожата, рак на простатата и рак на шийката на матката.

  Доказано е, че ликопен намалява честотата и тежестта на пристъпите при астма и силно намалява нивата на лошия холестерол. Изравнява тена на лицето, намалява старческите петна и разхубавява кожата.

  Консумацията на продукти богати на ликопен намалява високото кръвно налягане и стреса.

  Последни проучвания показват, че приемът на ликопен може да увеличи концентрацията на сперматозоидите при безплодни мъже.

  Ликопенът е мастноразтворим химикал, което изисква наличието на диетични мазнини за правилното му усвояване от храносмилателния тракт. Съдържанието на ликопен се увеличава при термична обработка затова доматеният сок и консервираните домати съдържат повече ликопен от пресните домати.

  Под формата на хранителна добавка ликопенът е безопасен ако не надвишава 15 мг на ден. Количества над 30 мг на ден могат да доведат до някои странични ефекти като
  подуване на корема, газове, нарушено храносмилане, диария, повръщане и гадене.
  Хора, алергични към ликопен, трябва да спрат приема на тези добавки ако получат обрив или треска.
  Най-распространеният страничен ефект е леко оцветяване на кожата в оранжево, което бързо преминава със спиране на приема.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.