Ленено семе

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Лененото семе варира от златист до червеникаво-кафяв цвят. То има разностранни употреби –  в кисело мляко, шейкове, сокове, зърнени храни, салати и паста. Ленено семе може да се използва за приготвяне на  тестени изделия, както и в рецепти като заместител на яйца, масло и растително олио.

  Ленено семе е пълно с протеини, витамини от група В, цинк, калий, магнезий и незаменими омега-3 мастни киселини. Това е важно, защото единственият начин да получим есенциални  мазнини в тялото си, е чрез външен хранителен източник. Ленено семе е най-добрият начин да получим фитоестрогени, които имат свойства да отблъскват бактерии, тумори, вирусни инфекции и гъбички. Ленено семе на прах е несравним антиоксидант.

  Приемането му може да предотврати риска от рак, сърдечни заболявания, артрити, възпаления, диабет и високо кръвно налягане. Предпазва от  образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят сърдечни удари и инсулти.
  Добавянето на ленено семе към храната доказано  подобрява храносмилането, намалява лошия холестерол, укрепва имунната система и помага на страдащите от астма. Облекчава симптомите на пременопауза и менопауза и предпазва от депресии.

  Ленено семе е отличен източник на фибри, което е полезно по много начини. Фибрите имат слабително действие и хората, които добавят ленено семе към храната си отслабват значително по-бързо.
  Ленено семе на прах облекчава язва, раздразнителни черва и спомага за здравето на дебелото черво. То помага на организма да абсорбира калций, който е важен за по-кратък период на възстановяване след контузии, навяхвания и мускулни травми.

  Ленено семе  също е пълно с лецитин. Лецитинът разгражда мазнините, които са останали  в храносмилателния тракт и предотвратява превръщането им в телесни мазнини.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.