Какво НЕ знаете за готвенето на пара

 
Последни от Детоксикация
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
 • Макар готвенето на пара добива популярност едва в последно време, всъщност това е древен метод за приготвяне на храна, на който някои източници приписват впечатляващата възраст от 3000 години.

  Най-важното предимство на тази технология е, че при нея в максимална степен се запазват цветът, вкусът, текстурата и хранителните вещества на продуктите.
  Последното е от есенциално значение, когато се опитваме да съхраним витамините и минералите.
  Докато при обикновеното варене те преминават във водата, то при готвенето на пара, по-голяма част от тях се запазват в самите храни.

  Най-съществена е разликата при безценния витамин С и фолиевата киселина.

  Въпреки че този метод на готвене е доказано най-здравословен, немалко хора се отнасят към него скептично, защото крайният резултат им изглежда безвкусен или блудкав. Това твърдение е несериозно обосновано, тъй като успехът на ястията приготвени по този начин, зависи най-вече от рецептата, овкусяването и някои технологични тънкости.

  Можем да обогатим вкуса на храните като добавим във водата за парата ароматни тревиподправки и вино или като ги мариноваме предварително. Когато избираме продукти с приблизително еднакъв размер, няма опасност някои да се разкашкат или други да останат сурови.

  Водата е хубаво да бъде на поне 3 сантиметра от храните, а те от своя страна да са на разстояние помежду си, за да може парата да циркулира и да се сготвят равномерно. Не е задължително да натоварваме приготвените на пара храни с допълнителни мазни сосове или дори сирене. Щипка черен пипер, зехтин и сок от лимон ще свършат чудеса.

  Здравословното готвене е винаги по-лесно и просто.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.