Елдата – пази семейството

 
Последни от Здравословно хранене
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • Как да поддържаме МЛАДЕЖКА и красива кожа
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • Какво се случва ако имате недостиг на магнезий
  • Родина на елдата е Азия. От древни времена се вярва, че има чудодейна сила и предпазва дома и семейството от зли сили.

    Елдата не е житно растение, по скоро е роднина на киселеца и ревена. Научно тя се нарича горчива елда и представлява невероятна храна с множество лечебни характеристики. В състава и липсва глутен, което я превръща в отличен диетичен проукт подходящ за малки деца и  хора на безглутенова диета.

    Елдата съдържа линолова киселина, витамини (B1, B2, B3, B5, E, P), всички 8 незаменими аминокиселини ( лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин),  минералитe – хром, мед, манган, фолиева киселина и е отличен източник на магнезий.
    Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.
    Елда осигурява необходимото количество протеини на организма, тъй като тя съдържа незаменими аминокиселини, които тялото не може да синтезира и които трябва да бъдат набавени чрез храненето.

    Елдата  регулира обмяната на веществата, мазнините и липо-разтворимите витамини. Тя също защитава черния дроб  като го подпомага при обработка на хормони, лекарства и глюкози.

    Поради голямото количество магнезий, което съдържа,  елдата има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и намаляване на кръвното налягане.

    Високото и съдържание на желязо я превръща в подходящо средство за лечение на анемия и пълноценен заместител на месото.

    Желязото и лецитинът подпомагат функцията на черния дроб и панкреаса.
    Лецитинът  също насърчава дейността на тимуса като му помага да изгради и активира защитни елементи (антитела и фагоцити). По този начин се увеличават съпротивителните сили на организма при болести.

    Поради силните си антиоксидантни свойства  елдата е антидот при рентгеново облъчване или други форми на облъчване.

    Елдата, подобно на плодовете и зеленчуците е богата на фибри, което я прави предпочитана храна при диети за намаляване на теглото. Малките зрънца са трудносмилаеми и поради това ни държат сити по-дълго време.

    Елдата е на голяма почит в Русия, където се консумира преди тежки физически и психически натоварвания, защото захранва с енергия, сила и съобразителност.

    В Европа се консумира най-вече зърното на елдата, но в някои райони на света (много страни в Югоизточна Азия) за храна се използват и листата, и филизите на растението. Те могат да бъдат добавени към супи, салати, маринати или ползвани като подправки за месо.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.