Диетата на острова на Икар

 
Последни от Диети
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
 • За захарта и други демони
 • Кои са най-добрите храни за кожа гладка като коприна
 • Какво НЕ знаете за готвенето на пара
 • Откакто става ясно, че жителите на остров Икария бият всички рекорди по дълголетие и здравето им е много по-добро, отколкото на останалите европейски народи, много специалисти в областта на храненето започват да изследват в дълбочина тяхната основна диета.

  Така вече знаем със сигурност колко благотворно се отразява този начин на хранене, в сравнение, например, с хранителните навици на централноевропейските и скандинавските страни.

  Сред най-популярните са проучванията на д-р Серж Рено, който доказва, че при хранителен режим като икарийската диета, само за няколко седмици състоянието на пациентите със сърдечно-съдови заболявания се подобрява.

  На базата на доказателства днес може да се твърди, че при подобен начин на хранене смъртността, в резултат на заболявания за сърцето и повторните инфаркти, намаляват със 70% в сравнение с контролната група.

   

  Какво всъщност представлява икарийската диета?

   

  Етноботаникът Франсоа Куплан, който анализира много подробно какво точно слагат в чиниите си жителите на остров Икария, стига до извода, че тайната на дълголетието се дължи на умереността и разнообразната храна.

  Местните жители на острова се хранят изключително здравословно със зеленчуци, диворастящи треви и билки, бобови и житни култури, много малко козе месо, риба, малко козе или овче сирене, маслини, зехтин.

  Пият здравословно количество местно червено вино.

  Икарийската кухня, която се характеризира с вкусни съчетания от разнообразни и полезни за здравето съставки, превръща храненето в истинско лекарство, точно както съветва още Хипократ.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.