Диабет тип 2. Застрашен ли съм и аз ?

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Оцени своя риск от развитие на заболяването!

  Диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим, се среща при повече от 90% от всички случаи на диабет. Заболяването се характеризира с инсулинова резистентност и/или недостиг на инсулин. В следствие се повишава нивото на кръвната захар – хипергликемия. В дългосрочен аспект заболяването е свързано с увреждания на редица органи и системи.
  Диабет тип 2 обикновено се появява след 40-годишна възраст, но може и да вузникне по-рано. Той може да остане незабелязан в продължение на много години и диагнозата често се поставя след вече възникнали усложнения. Появата на диабет тип 1 обикновено е внезапна и дрматична, докато симптомите на тип 2 често могат да бъдат леки или да липсват, което затруднява диагностицирането му.

  Рискови фактори за появата на диабет тип 2

  Някои от рисковите фактори, свързани с диабет тип 2 са:

  Затлъстяване
  Липса на достатъчна физическа активност
  Възраст
  Инсулинова резистентност
  Фамилна обремененост

  Промените в хранителните навици и физическата активност, свързани с урбанизацията, водят до рязко увеличаване на броя на хората, страдащи от диабет.

  Усложнения на диабет тип 2

  Диабетът е хронично заболяване, което изисква внимателно наблюдение и контрол. Без адекватно лечение то води до много високи нива на кръвната захар, която причинява с времето увреждания на различни органи и системи.

  Сърдечно-съдови усложнения: засягат сърцето и кръвоносните съдове и могат да причинят фатални усложнения като исхемична болест на сърцето ( водеща до инфаркт ) и инсулт. Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртност на хората с диабет.

  Бъбречни усложнения ( диабетна нефропатия ): могат да доведат до хронична бъбречна недоататъчност и необходимост от диализа и трансплантация на бъбрек.

  Неврологични усложнения ( диабетна невропатия ): могат да доведат до язви и ампутация на пръстите на краката, стъпалата и долните крайници. Загубата на усещане е особено опасна, защото нараняванията на крайници остават незабелязани за диабетиците, те не предприемат лечение, което води до сериозни инфекции и ампутации.

  Очни усложнения ( диабетна ретинопатия ): характеризират се с увреждане ретината на окото, което може да доведе до загуба на зрение.

  Превенция на диабета

  Диабетът не е лечим, но съществува ефективна поддържаща терапия, с която може да бъде контролиран. Ако пациентите с диабет приемат подходящи медикаменти, следят своето състояние и водят активен и здравословен начин на живот, рискът от развитие на усложнения може да бъде намален. Добър контрол на диабет означава поддържане на нивото на кръвната захар колкото може по-близо до нормалните стойности. Това може да бъде постигнато чрез комбинация от следните фактори:

  Физическа активност: Поне 30 минути умерена физическа активност на ден ( бързо ходене, плуване, колоездене, танци ) през повечето дни от седмицата.

  Телесно тегло: намаляване на наднорменото тегло подобрява инсулиновата резистентност, кръвната захар и високите нива на липидите в краткосрочен план, понижава кръвното налягане. Много важно е да се постигне и поддържа здравословно тегло.

  Здравословно хранене: избягване на храни с високо съдържание на захари и наситени мазнини, както и ограничаване консумацията на алкохол. Употребата на цигари е свързана с повече усложнения при хора с диабет.

  Профилактика на усложненията: профилактиката и ранното откриване на усложненията е важна част в терапията на диабета. Това включва редовни проверки на краката, очите, контролиране на кръвното налягане и кръвната захар и оценка на рисковете от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

  Тестът за оценка на риска от диабет е изключително лесен за попълване и може да насочи много хора, неподозиращи за своя риск към ранното му откриване и предприемане на необходимите мерки, за да не се стига до диабет. След като се установи наличие на висок риск от развитие на диабет, трябва да се направи изследване на кръвната захар, за да се установи дали има повишена глюкоза на гладно или нарушен глюкозен толеранс. Тези две състояния показват повишен риск от развитие на диабет тип 2. Превантивните мерки трябва да са насочени към лицата, изложени на повишен риск, с цел да се забави или да се избегне появата на диабет тип 2.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.