Червено цвекло

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Цвекло (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) е вид кореноплоден зеленчук, който принадлежи към семейството на спанака. Един от видовете му е червеното цвекло.

  Листата от цвекло имат леко горчив вкус, но имат дори по-висока хранителна стойност от своите корени.

  Листата и коренът на цвеклото имат силно пречистващо действие благодарение на фито елемента бетацианин, който неутрализира действието и намалява нивата на токсичния за организма междинен белтък хомоцистеин.

  Цвеклото е добре заредено с витамините А, В1, В2, В6 и С. То също е отличен източник на калций, магнезий, мед, фосфор, натрий и желязо. Съдържа забележителни количества фолиева киселина, холин, калий, манган и йод.

  От него можемда си набавим множество фибри за нашата диета и въглехидрати под формата на естествени лесносмилаеми захари.

  Цвеклото отдавна е известно със своите невероятни ползи за здравето на почти всяка част от тялото.
  Освен цялостна детоксикация на организма, суровото цвекло и сока от цвекло благоприятстват лечението на анемии, високо кръвно налягане, диария, стомашна язва, заболявания на жлъчния мехур и бъбреците.

  Сокът от цвекло много добре очиства черния дроб и жлъчката от натрупани токсични вещества свързани с прекомерната употреба на алкохол и други вредни хранителни навици.

  Този прекрасен тъмночервен сок е мощен разтворител за неорганичните калциеви отлагания, които причиняват втвърдявания на артериите.

  В комбинация със сок от морков, сокът от цвекло е отлично средство за превенция и потушаване на инфекции на пикочните пътища.

  Използвано в домашна маска за коса, вареното цвекло може да ни отърве дори от ужасния пърхут!

  За предпочитане е консумацията на сурово цвекло, тъй като топлината разрушава почти всички основни хранителни вещества.

  Ако приготвяме сок от цвекло, поставянето на няколко резенчета лимон, значително ще подобри вкуса и ще увеличи процента на усвояване на безценните му съставки!

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.