Босилекът убива бактериите

 
Последни от Здравословно хранене
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • Как да поддържаме МЛАДЕЖКА и красива кожа
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • Какво се случва ако имате недостиг на магнезий
  • Хрумвало ли ви е, че наред с цветята, можете да си отглеждате босилек или други подправки в кухнята или градината.
    Босилекът, наричан още кралска подправка, е ценен изключително много в Древна Гърция, Египет и Индия. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.
    Съществуват различни видове босилек, сред които най-популярни са испански, английски и арабски.
    У нас босилек се отглежда в цялата страна. Използват се предимно листата в прясно състояние или сушени, и по-рядко семената.
    В кулинарията е високо ценена и обичана подправка. Както италианската, така и българската кухня в последните години стана немислима без босилек.
    От него се приготвя прочутия балсамов оцет ( в комбинация с естрагон и копър).
    С босилек се приготвя вкусното песто, салати с домати и моцарела, различни видове паста. Чудесно се комбинира с ястия от риба и яйца.
    Босилекът има и много голямо медицинско приложение заради антисептичното си и противовъзпалително действие. Чаят от босилек успокоява кашлицата и помага при заболявания на белите дробове.
    Има подчертан диуретичен ефект.
    Най-силно изявено, обаче, е бактерицидното и антимикробното му действие. Босилекът намалява болката и действа успокояващо и ободряващо.
    Прилага се при хроничен колит, хроничен цистит и заболявания на устната кухина.
    Облекчава мигренни състояния и намалява болката при артрит и мускулни болки.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.