10 незаменими храни за по-плосък корем

 
Последни от Здравословно хранене
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • Как да поддържаме МЛАДЕЖКА и красива кожа
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • Какво се случва ако имате недостиг на магнезий
  • Ако искате  да тонизирате корема, коремните преси и броенето на калории само ще ни отдалечи от целта. Това, което инвестираме в организма като храна, е също толкова важно, колкото и потенето във фитнеса.

    Нутриентите, от които задължително се нуждаем, за да постигнете красив външен вид и здраве са:

    Бета каротин и ликопен

    Това са пигменти, намиращи се в растенията и цветните зеленчуци, и двата имат отлични   антиоксидантни свойства. Бета-каротинът се превръща във витамин А в черния дроб.

    Според проучване от 2009 г., публикувано в Държавен вестник на храненето, хората, които ядат повече каротеноиди, бета-каротин, алфа-каротин и ликопен,  имат по-малко телесни мазнини. По  правило, оранжевите и жълтите зеленчуци са богати на бета-каротин. Заложете на моркови, сладки картофи, спанак и други тъмнолистни зеленчуци.
    Доматите са едни от най-богатите източници на ликопен. Други източници на този важен хранителен елемент са дини, розов грейпфрут, и кайсии.

    Витамин C

    Витамин С е водно-разтворим витамин, иначе известен като аскорбинова киселина.

    Освен че засилва  имунната система и ни помага да се борим с настинки, витамин C ни помага   да получим мечтаното телосложение.
    Витамин C съдейства  да изгаряме повече мазнини. Проучване от университета на Аризона доказва, че хората с по-високо съдържание на витамин C в организма окисляват 25% повече мазнини. Зелените чушки, цитрусовите плодове като портокали и грейпфрути, ягоди, домати, броколи, листни зеленчуци и картофи са богат източник на  витамин C.

    Витамин D

    Този мастно-разтворим витамин  се синтезира по естествен път, когато телата ни са изложени на слънчева светлина.

    През 2010 година Мичиганският университет установява, че деца с дефицит на витамин D натрупват повече мазнини около талията и наддават на тегло по-бързо, отколкото децата, които имат адекватни количества от този витамин. Но това не е само проучване сред тийнейджъри и деца. По-късно същата година  „Journal of Nutrition“ публикува статия, която наблюдава обратнопропорционална зависимост, а имено, че хора с наднормено тегло вероятно имат проблеми с преработката на витамин  D.

    Големи количества витамин D можем да набавим от  риби, като скумрия, сьомга, херинга, сардина, сом, и риба тон, също така гъби и яица.

    Витамините от B група играят важна роля в клетъчния метаболизъм.

    В-витамините помагат да се преборим подуването  чрез преобразуване на протони, мазнини и въглехидрати в енергия, като същевременно ускоряват метаболизма ни. Няколко интересни изследвания показват, че тези, на които им липсват витамини от групата,  имат намалена способност за изграждане и възстановяване на мускулите.

    Храните, на които трябва да заложим са сьомга, яйца, птиче месо, овес, ечемик, авокадо, ядки и леща.

    Калций

    Калцият е най-често срещаният минерал в човешкото тяло. Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите.

    Едно изследване върху обмяната на веществата установява, че тези, които консумират 1400 до 1 500 милиграма калций на ден, натрупват по-малко телесни мазнини, в сравнение с хора, чиято диета е бедна на калций за същия период от време.
    Твърдо сирене, нискомаслено мляко, сардини, пресен портокалов сок, тъмнолистни зеленчуци и кисело мляко са с богато съдържание на калций.

    Омега-3 мастни киселини

    Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини. Те се смятат за незаменими мастни киселини, тъй като тялото ни не може да ги синтезира само  – трябва да ги получи чрез нашата диета.

    В университета в  Джорджия доказват, че приемът на рибено масло предотвратява  превръщането на  мастните клетки в мазнини. Също така, изследователи от университета на Навара в Испания и Университета на Исландия наблюдават,  че храните богати на че омега-3 мазнини засищат за по-дълго време.

    Омега-3 мастните  киселини намаляват  нивата  на хормоните на стреса, като кортизол, които могат да допринесат за складиране на мазнини. Мазните риби като сьомга, скумрия, херинга, езерна пъстърва и сардини, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Можем също така да получим тези суперздравословни мазнини от  фъстъчено масло, ленено масло, рапично масло и соево масло.

    Холин

    Известно е, че холинът играе роля в метаболизма на мазнините – разгражда мазнини като ги превръща в източник на енергия. Поради това, последните проучвания показват, че холинът, който се намира в големи количества в яйчните жълтъци, играе роля при загубата на тегло. Едно  яйце за закуска води до по-голяма ситост и значително намалява краткосрочния прием на храна в сравнение с еквивалентната по калории багета или геврек . Яжте яйца, фъстъци, картофи, домати, банани, леща и мляко.

    Антоцианини

    Тези антиоксиданти са водоразтворими пигменти, които се проявяват в червен, лилав или син цвят.

    Установено е, че тези, които ядат плодове с високо съдържание на антоцианини,  като череши и боровинки, имат по-малко мазнини в коремната област.  Освен на  череши и боровинки, трябва да наблягаме  на къпини, портокали, репички, малини, червен лук, червеното грозде и червено  вино.

    Калий

    Калият е силен електролит и се среща естествено в големи количества в храни като банани, авокадо, спанак, сладки картофи и папая.

    Натрупването на много натрий в тялото ни кара да задържаме вода, което от своя страна води до  нежелани мазнини около талията. Яденето на богати на калий храни насърчава бъбреците да отделят повече натрий. Хранителното вещество има диуретичен ефект, като поддържа водния баланс и ни  помага да изглеждаме по-красиви.

    Фибри

    Фибрите са тип въглехидрати, които организмът не може да смила.

    Храните богати на фибри обикновено са бедни на калории, но ни засищат по-дълго време. Фибрите  също допринасят да се поддържа равномерно ниво на кръвната захар, което ни предпазва от преяждане по време на хранене. Едно проучване от Университета на Южна Калифорния установява, че участниците в изследването, които са добавяли шест грама повече фибри към диетата си всеки ден, са намалили коремните мазнини с 4%.

    Пълнозърнестите храни, ядки и семена, авокадо, броколи, зеле, моркови, малини, круши и ябълки са отличен източник на фибри.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.