Нахут

 
Последни от Здравословно хранене
  • Едно решение за всички състояния на кожата
  • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
  • 10 години по-млада
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
  • Нахутът е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв, както от древните египтяни, така и от арабите. У нас нахутът е отдавна познат, най-вече като нахутено брашно, от което се замесва позабравения за съжаление слънчев хляб или сладник.

    Нахутът е много добър източник на протеини, необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е, А и Б укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. Ядките на нахута са също източник на лецитин, фосфор, калий и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (като орехи и фъстъци).

    Добавя се в супи, зеленчукови ястия, салати, хумус, пастети и гарнитури.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.