Къпините

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Къпините са не само много вкусни, но и много полезни за сърцето и мозъка.
  На първо място тези чудни малки плодове са отличен антиоксидант. Според дългогодишните изследвания на Американския Щатски Департамент по Земеделието (USDA), къпините заемат второто място в скалата по капацитет за абсорбиране на кислородни радикали (Oxygen Radical Absorbent Capacity) -340  на 1гр. Плод). Счита се, че дребните червени плодове ( втова число боровинката и къпината)  в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората.

  Високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли ги прави изключително ценна храна. Много ефикасни са при лечение на хора с анемия поради високото съдържание на желязо. От витамините най-голямо е количеството на витамин С-35%, витамините  К, Б1, Б2, Б9 (фолиева киселина)  и манган. Последният влияе добре върху здравината на скелета, а приемът на фолиева киселина е задължителен при бременност, за да се избегнат някои родилни дефекти при ембрионалното развитие на плода.
  Лутеинът пък е от онези чудни фитохимикали, които се борят с токсините в тялото. Той е главен защитник на очите.
  Къпините са добър помощник в битката с излишните килограми. Дребните червени плодове  са много богати  на фибри – 5,3 гр. на 100 грама плод, поради което са  особено предпочитани по време на диета, тъй като подобряват обмяната на веществата, ускоряват храносмилането и стимулират изгарянето на мазнини.

  Препоръчителен е приемът им при диария и колити, както и за превенция рака на дебелото черво.  Доказан лечебен ефект имат при  заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Освен плодовете, в народната медицина се използват и листата, както и коренът на къпините. Сокът от къпини има полезно действие за работата на сърцето.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.