Боровинките

 
Последни от Здравословно хранене
 • Едно решение за всички състояния на кожата
 • Върнете часовника: 6 крайно полезни навика за безупречна кожа
 • 10 години по-млада
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Всички боровинки са хранителни суперсили, но дивите  боровинки, ако можете да ги намерите са тези, за които говорим. Едно проучване на USDA  от 2004 г. класифицира  дивата боровинка като номер едно антиоксидант сред плодовете, с 48% повече антиоксиданти от култивираната  боровинка. На тях имено се дължи синият цвят на боровинката. Антиоксидантите  се борят със свободните радикали в тялото като  спомагат за изграждането на имунитета и превентират много здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.

  Имат понижаващи холестерола свойства и насърчават здравето на сърцето.

  Боровинките  са отличен източник на витамини А, Е и В група, минерали калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк, ненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), флавоноиди, дъбилни вещества, фитостероли и каротеноиди.
  Боровинките са забележителен източник на витамин С с 14 мг в порция от  1 чаша. Нашето тяло се нуждае от около 60 мг витамин С всеки ден за оптимално здраве.

  Витамин С помага в усвояването на желязото, предпазва здравето на зъбите и венците, засилва имунитета и защитава кожата.
  Боровинките съдържат някои фитонутриенти, които могат да помогнат за защитата на краткосрочната памет, като поддържат ефективната мозъчна дейност и предпазват от развитие  на болестта на Алцхаймер.

  Диета с високо съдържание на фибри е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Фибрите могат да помогнат за намаляване на нивото на лошия  холестерол. Една чаша боровинки ни осигурява около 3 грама полезни фибри.
  В допълнение боровинките се грижат за здравето на храносмилателната система, кръвообръщението и пикочно половото здраве. Те са  перфектната противовъзпалителна храна дар от природата.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.