Салата с императорски ориз и сусам

 
Последни от Рецепти
  • Зелено газпачо със зехтин и любов
  • Имате нужда от малко вдъхновение в кухнята?
  • Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях
  • Елда с тофу и сушени домати
  • Върнете теглото си в граници
  • Тази салата е невероятно гъвкава, защото оризът може да се комбинира с всички зеленчуци, които ви се намират в хладилника. Необходими са ни:

    1 чаша сурови черен ориз
    1 червена чушка на лентички
    1 морков нарязан на лентички
    5 репички, нарязани на дискове
    4 пера зелен лук, нарязани по диагонал
    ½ чаша нарязан магданоз
    ¼ чаша сусам, печен

    Дресингът ще приготвим от:

    2 супени лъжици студено пресован зехтин или друго растително масло
    2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
    ¼ чаена лъжичка прясносмлян черен пипер
    ¼ чаена лъжичка смлян лют червен пипер
    1 чаена лъжица мед
    хималайска сол

    Когато приготвяме черен ориз можем да го накиснем за една нощ за оптимално храносмилане, в противен случай ще ни отнеме около час да го сварим. Оризът се измива хубаво и се слага с 2 чаши вода и  няколко щипки сол в тенджерка. Покрива се с плътно с капак, след завиране се намалява и се оставя да къкри. Готовият ориз трябва да е мек, но не слепен или разварен. Измиваме и отцеждаме.

    Докато оризът се готви, приготвяме дресинг в буркан като разклащаме добре. Свареният ориз изсипваме в салатна купа и веднага заливаме с дресинга. Добавяме нарязаните зеленчуци и сусама и разбъркваме добре, за да се съчетаят вкусовете. Отново подправяме на вкус. Остатъците от салатата ( ако има такива ) се съхраняват в хладилник.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.