Суперздравословно песто с къдраво зеле

 
Последни от Рецепти
  • Зелено газпачо със зехтин и любов
  • Имате нужда от малко вдъхновение в кухнята?
  • Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях
  • Елда с тофу и сушени домати
  • Върнете теглото си в граници
  • Терминът „суперхрана“ е съвсем на място по отношение на къдравото зеле ( kale ). Този зеленчук е изключително богат на желязо и витамин К, който е важен за съсирването на кръвта и намалява  риска от развитие на някои видове рак. Къдравото зеле не е много богато на калций, но при него този минерал се усвоява два пъти по-лесно.

    Тъмнозелените къдрави листа се ползват за салати, супи и задушаване, но това песто разкрива най-доброто от вкуса и цвета на зеленчука.

    85 грама печени кедрови ядки
    50 грама едронастърган пармезан и допълнително за сервиране
    3 скилидки чесън
    75 милилитра студено пресован зехтин
    100 грама къдраво зеле
    сокът от 1 лимон
    хималайска сол и черен пипер на вкус

    Слагаме кедровите ядки, пармезана, зехтина, чесъна, зелето и лимоновия сок в кухненски комбайн и ги смиламе до желаната от нас консистенция. Подправяме пестото на вкус със сол и черен пипер.
    Разбъркваме с гореща паста като по желание я поръсваме с настърган пармезан, пресни листа босилек и зехтин.

    Можем да съхраняваме пестото в съд в хладилник за около седмица. Една порция съдържа 195 ккал, 20 грама мазнини, 4 грама протеини, 1 грам въглехидрати и 0.1 грама сол.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.