Песто от див чесън

 
Последни от Рецепти
  • Зелено газпачо със зехтин и любов
  • Имате нужда от малко вдъхновение в кухнята?
  • Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях
  • Елда с тофу и сушени домати
  • Върнете теглото си в граници
  • По лечебни свойства дивият чесън (още наричан левурда или мечи лук) е първенец сред зелените подправки.

    Той спомага за разширяване на кръвоносните съдове, понижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерол в кръвта, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Има изразени бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на чесъна и хряна.

    Основни продукти:

    голяма връзка див чесън, грубо нарязан
    1 скилидка чесън
    100 мл студено пресован зехтин
    50 гр настърган пармезан
    50 грама кедрови ядки
    хималайска сол
    прясно смлян черен пипер
    1 супена лъжица лимонов сок

    С помощта на кухненски робот пасираме листата див чесън със зехтина и кедровите ядки. Добавяме пармезан, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и лимонов сок. Разбъркваме добре и съхраняваме в буркан  в хладилник.
    Ако пестото стане прекалено гъсто, можем да долеем допълнително зехтин.

    Кедровите ядки могат да се заменят с орехи или кашу.

    Веднъж приготвено, пестото има редица приложения. То е идеално допълнение към риба, пилешки гърди, салати и всякакъв вид паста. Дори само намазано на пълнозърнето хлебче, има превъзходен вкус.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.