Home » Рецепти (Page 5)

И защото месец октомври е посветен на тиквата, непременно трябва да включим повече от този полезен зеленчук във вкусни и богати на хранителни вещества рецепти. Продукти за 2 порции: 1 чаша неподсладено конопено или бадемово мляко 1 банан 4 фурми 1 чаша варена тиква ( пюре от тиква ) 2 чаши бейби спанак 1 чаша […]

Тялото ни е в състояние само да се лекува, когато се премахнат пречките пред лечението и стресовите фактори. Храненето, а не наследствеността, е ключовият момент, когато говорим за работеща имунна система. Просто, богатите на фитохимикали и антиоксиданти храни, вършат своята вълшебна работа, за да сме здрави и енергични.   Хумус от карфиол Необходими продукти: 1 […]

Храненето е много важно, когато трябва да се подготви имунитета за студените месеци. Рецептите по-долу са съставени от подбрани, богати на хранителни вещества и фитохимикали, умелото съчетание на които, ще активира способността на тялото ни да се лекува само. В допълнение, са и много вкусни!   Къри салца с джинджифил Необходими продукти: 1 глава червен […]

Бок Чой идва от далечен Китай и е роднина на зелето. Има по-екзотичен вкус и може да го замества във всякакви ястия и салати. Съдържа над 20 полифенола, фолиева киселина, витамини А и С. Ако търсим разнообразие в кухнята – този много полезен зеленчук е идеалният избор.   Порции: 4 Време за приготвяне: 15 минути […]

Тази рецепта съчетава три от най-здравословните храни в света – семена чиа, конопен протеин и боровинки. И семената чиа, и тези на конопа са богати на есенциалните алфа – линоленова ( омега-3 ) и алфа-линолова ( омега-6 ) мастни киселини, които са от първостепенно значение за човешкия организъм. В допълнение, съдържат всички основни аминокиселини, което […]

За две порции: 2 ябълки ( различни сортове ) 2 круши 30 грама орехи ( бадеми, пекан ) За крема: 30 грама сушени сливи без костилки 150 грама меко тофу ( безсолна извара ) 2 супени лъжици фреш от портокал 1 супена лъжица мед ½ чаена лъжичка канела За да пригорвим крема, накисваме първо сливите […]

Бобовите растения са най-добрият приятел на всеки, който е на диета. Те намаляват холестерола и кръвната захар, достатъчно богати са на хранителни вещества и помагат за предотвратяване непреодолимото желание за ядене. За 4 порции: ½ обелен домат 1 оранжева/зелена чушка 2-3 стръка зелен лук или ¼ глава червен 400 грама сварен червен боб ( ако […]

Най-добрият десерт е пресни плодове или блендирани замразени плодове. За 2 порции: ½ чаша ванилово, соево или бадемово мляко ½ добре узряло авокадо ½ чаша сурово кашу 1 супена лъжица натурално какао на прах 4 фурми без костилки ¼ чаена лъжичка стевия на прах ( по желание ) 1½ чаша сладки пресни или замразени череши […]

Супите и задушените ястия са изключително важен компонент на здравословния начин на хранене. Когато зеленчуците се варят на слаб огън, всички техни хранителни вещества се запазват в течността. За да приготвим крем супа, преди да пюрираме, можем да добавим сурово кашу или половин зряло авокадо. Това улеснява пасирането на крема и придава богат аромат. За […]

Приготвянето на салатни сосове обикновено започва с оцет и олио: олиото осигурява мазнините, а оцетът – киселинността. Можем да експериментираме, обаче, като източници на мазнина да използваме непреработени храни като сурови бадеми и кашу, други сурови ядки и семена, авокадо и тахан. Освен че притежават много по-голяма хранителна стойност, те улесняват усвояването на минералите и […]

Суровите листни зеленчуци трябва да се консумират в неограничени количества, на огромни порции. Тъй като имат отрицателен калориен ефект, колкото повече консумираме от тях, толкова повече ще отслабнем. Плодово-зеленчуковите смутита са чудесен начин да допълним дневното си меню. За 2 порции: ½ чаша млад спанак ½ чаша нарязани листа кейл ( кресон, къдрава маруля ) […]