Home » Рецепти (Page 4)

Непреработените зърнени продукти, бобовите растения и плодовете са пример за храни, чиито калории се дължат главно на въглехидрати. Но не от тях трябва да се страхуваме – те подпомагат отслабването. Една купичка ориз, например, има само 130 калории. Прибавим ли към него 1 супена лъжица масло, обаче, добавяме още 100 калории!   Необходими продукти: 1 […]

Въглехидратите са нужни на организма ни повече от всяко друго вещество. Мускулните клетки и мозъкът ни са създадени да функционират благодарение на въглехидратите. Консумирани в естествено състояние, богатите на въглехидрати храни имат ниско съдържание на калории и високо на фибри, за разлика от мазните и преработени храни или продуктите от животински произход.   Необходими продукти: […]

Булгурът е нискокалорична, здравословна, полезна, широко използвана в Близкия Изток и малко позната у нас зърнена храна. Булгур се прави от бланширана, изсушена и натрошена твърда пшеница. Този начин на обработка запазва високите стойности на хранителните вещества в него, а именно протеини, фибри, витамини и минерални вещества. Ястия, приготвени с булгур, подобно на тези с […]

Булгурът произхожда от Близкия Изток, но все по-често се използва в кулинарията у нас като заместител на ориза и пастата. Богат на протеини и фибри, той е отлична храна за всеки, който следва здравословен хранителен режим. Подходящ е, както за диети за намаляване на теглото, така и за диабетици.   Необходими продукти за Табуле: 1 […]

По-вкусно от шоколад Не се налага да изпитваме вина ако прекалим с този изкушаващо вкусен, шоколадово-лешников спред. Върху резени ябълки, круши, банан или маруля – здравословен и полезен до последната лъжичка! Необходими продукти: 1 чаша сурови лешници 3-4 фурми, без костилките 2 ½ супени лъжици сурово био какао на прах ½ супена лъжица семена чиа […]

Супер храните са наричани така поради впечатляващите си здравословни свойства. Семената чиа са високо ценени още от маите и ацтеките, които ги считат за по-ценни дори от златото. Наричат ги още ‘ индианска бягаща храна ‘, заради невероятната сила и издръжливост, с които чиа зарежда древните воини по време на дълги преходи. И съвсем не […]

Ананасът е един от най-вкусните и ароматни тропически плодове. Неговото високо съдържание на редица микронутриенти – калий, калций, желязо, йод и витамините А, В и С – го правят и изключително полезен. Ензимът бромелин, открит в ананаса, подпомага по-лесното храносмилане и оттам загубата на тегло. Необходими продукти за 2 порции: 1 голямо манго, добре узряло […]

Какво ще кажете да заменим традиционната овесена каша с нещо по-свежо, зелено и енергизиращо? Експериментите в кухнята обикновено са подложени на неуспех, но тази рецепта определено е много добро попадение – и истинска хранителна бомба. Продукти за 2 порции: 1 млада салата ( маруля, айсберг ) 2 чаши рукола или кресон* 1 круша, обелена, почистена […]

Мигновено презареждане Това супер здравословно смути може да замести дори закуската или да ни зареди с допълнителни хранителни вещества при изтощителен умствен и физически труд. Зелените ябълки предоставят една нишка сладост, а пресният джинджифил придава сгряващ пикантен вкус. Идеална напитка за мигновена енергия! Порции: 1 Време за приготвяне: 10 минути Съставки: 2 стръка целина сок […]

Рядко някоя истински полезна храна се оказва толкова неустоима. Внимателно избраните и грижливо пресовани какаови зърна, обаче, са истинска мина от микронутриенти, повечето от които мощни антиоксиданти. И имат невероятен вкус.   Необходими продукти за 3 порции: 1½ чаши варен черен боб 1 малка ябълка, обелена, без сърцевината 1 узрял банан ½ чаша натурално какао […]

Яжте боб всеки ден, като основно ястие, добавка към салати или в гарнитури. Бобът е отличен източник на витамин В6, пантотенова киселина, желязо, магнезий, фосфор и калий, както и много добър източник на протеини, фибри, витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, мед и манган. Бъдете изобретателни. Допълнителното количество протеини и фибри ще ви даде […]