Ливански пилаф

 
Последни от Диети
  • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
  • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
  • За захарта и други демони
  • Кои са най-добрите храни за кожа гладка като коприна
  • Какво НЕ знаете за готвенето на пара
  • Булгурът е нискокалорична, здравословна, полезна, широко използвана в Близкия Изток и малко позната у нас зърнена храна.

    Булгур се прави от бланширана, изсушена и натрошена твърда пшеница.

    Този начин на обработка запазва високите стойности на хранителните вещества в него, а именно протеини, фибри, витамини и минерални вещества.

    Ястия, приготвени с булгур, подобно на тези с бобови растения, са задължителна храна за всеки високи здравословен, разнообразен и диетичен хранителен план.

     

    Продукти за 4-6 порции:

    • 2 супени лъжици зехтин
    • 1 глава стар лук, нарязана на ситно
    • 1 скилидка чесън, пасиран
    • 2 супени лъжици доматено пюре ( 2 домата )
    • 1 чаша едър булгур
    • 2 чаши вода
    • 1 чаена лъжичка лют сос
    • 1/2 чаена лъжичка хималайска сол
    • прясно смлян черен пипер

     

    В дълбок тиган тип уок загряваме зехтина и малко вода, след което добавяме лука и задушаваме, докато омекне.

    Прибавяме счукания чесън и доматеното пюре и варим още 2-3 минути.

    Добавяме булгура, разбъркваме и готвим още няколко минути.

    Доливаме водата и прибавяме лютия сос, солта и черния пипер. След завиране оставяме ястието да къкри още 15 минути или докато течността се абсорбира. При необходимост използваме още малко вода.

    Булгурът трябва да остане мек и пухкав, без да е слепен.

    Сервираме със зелени подправки по желание.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.