Киноа с царевица и черен боб

 
Последни от Рецепти
  • Зелено газпачо със зехтин и любов
  • Имате нужда от малко вдъхновение в кухнята?
  • Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях
  • Елда с тофу и сушени домати
  • Върнете теглото си в граници
  • Тази зърнена култура позната още от древността се е првърнала в символ на здравословното хранене. Богата на хранителни вещестава ( съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини ) и бедна на калории, киноата е предпочитана и вкусна основа за различни ястия и салати.

    Необходими продукти за това леко ястие са:

    1 1/2 чаша киноа
    1 1/2 чаша варен черен боб, изплакнат ако е от консерва
    2 супени лъжици червен винен оцет
    1 1/2 чаши варени царевица, изплакната ако е от консерва
    1 ситно нарязана зелена чушка
    ½ чаена лъжичка чили ( на люспи)
    1/4 чаша ситно нарязан пресен кориандър

    Ще подправим с дресинг от:

    5 супени лъжици пресен лимонов сок, или на вкус
    хималайска сол и черен пипер на вкус
    1 ч.л. кимион
    2-3 супени лъжици зехтин

    Киноата се изплква много добре и се оставя да ври в подсолена вода на слаб огън около15 минути или до готовност.

    В отделен съд разбъркваме съставките за дресинга и го оставяме настрана.

    В малка купа смесваме боба, царевицата, нарязаната чушка, чилито и кориандъра и подправяме с оцет и щипка сол.

    Прехвърляме сварената и отцедена киноа в голяма купа. Добавяме вече овкусените зеленчуци и разбъркваме добре. Поливаме  няколко лъжици дресинг и подправяме при необходимост със сол и черен пипер.
    Ястието можем да приготвим 1 ден по-рано, за да се охлади добре. Сервираме като салата или вкусна гарнитура към печена риба и месо.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.