Бяло гаспачо

 
Последни от Рецепти
  • Зелено газпачо със зехтин и любов
  • Имате нужда от малко вдъхновение в кухнята?
  • Супер храни и вкусове и моите чудесни рецепти с тях
  • Елда с тофу и сушени домати
  • Върнете теглото си в граници
  • Повечето хора си представят домати, когато чуят гаспачо, но те нямат място тук. Тази здравословна рецепта ще приготвим с помощта на карфиол, краставици и бадеми.

    Необходими продукти:

    • 1/2 глава карфиол нарязана на розички
    • 1 филийка пълнозърнест хляб без кората
    • 1/4 чаша кедрови ядки
    • 2 скилидки чесън, едро нарязани
    • 2 с.л. ябълков оцет
    • ½ малка глава червен лук, нарязан
    • 1 чаша сурови бадеми
    • 1/2  краставица, обелена и едро нарязана плюс 1/4 чаша ситно нарязана
    • 1/3 чаша студено пресован зехтин
    • хималайска сол

    В голяма тенджера с вряща подсолена вода сваряваме карфиола докато омекне, около 8 минути. Изплакваме го със студена вода, за да спрем готвенето и го оставяме да се отцеди.
    С помощта на кухненски робот пасираме 1 1/2 чаши студена вода с готовия карфиол, хляба, кедровите ядки, скилидките чесън, оцета, част от бадемите и половината краставичка до гладка смес. Добавяме зехтина и разбъркваме добре. При необходимост разреждаме гаспачото с допълнително вода. Подправяме със сол и черен пипер и го оставяме в хладилник, докато се  охлади, около 1 час.
    Загряваме фурната до 180 °. Разстиламе останалата част от бадемите върху плоча или в плитка тавичка и ги запичаме за 6-8 минути, докато се вдигне ароматът им и добият леко златист цвят.
    Разпределяме гаспачото в купички. Всяка порция гарнираме с препечени бадеми и ситно нарязана на кубчета краставица и сервираме.

    Една порция съдържа 320 ккал, 28 грама мазнини, от които 3.6 наситени, 12 грама въглехидрати и 4.2 грама фибри.

     

    За въпроси или консултации, свържете се с нас.