5 МИТА за загубата на тегло

 
Последни от Диети
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Супер храни и вкусове за уелнес и дълголетие и моите чудесни 69 рецепти с тях
 • За захарта и други демони
 • Кои са най-добрите храни за кожа гладка като коприна
 • Какво НЕ знаете за готвенето на пара
 • ДА РАЗДЕЛИМ ФАКТИТЕ ОТ ФИКЦИЯТА

  При толкова много информация как да отслабнем, с която ни заливат всички медии, е много трудно да се разграничат фактите от измислицата.

  Често ставаме жертви на драстични диети, които изключват една или друга група храни и вместо да помагат, всъщност застрашават здравето ни.

   

  Някои от най-разпространените митове за хранене и здравословни навици са:

  # 1 Не е нужно да броим калории
  В този мит за загуба на тегло има известна доза истина, доколкото разходът на калории надвишава приема. Факт е, че ако приемаме повече калории, отколкото изразходваме, ще качваме и килограми.

   

  В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, ОБАЧЕ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВТОРАЧВАМЕ ВЪВ ВСЯКА ПОГЪЛНАТА КАЛОРИЯ И СТРАДАМЕ ОТ ЧУВСТВО ЗА ВИНА.

  Добрата новина е, че метаболизмът работи дори когато не сме активни.

  Така че, ако консумираме средно 1000 калории на ден, не е необходимо да тичаме или спортуваме до припадък, за да згорим всичките 1000.

  # 2 Без въглехидрати
  Този мит загубата на тегло лишава много хора от безценни хранителни вещества.

  Не въглехидратите са тези, които ни накарат да пълнеем, всичко е въпрос на оптимален баланс между основните макронутриенти.

   

  Калорията е калория, независимо дали идва от протеини или въглехидрати.

  Някои храни имат по-висока калорийна плътност (като мазни храни), така че съдържат повече калории за 100 грама. Тях трябва да консумираме умерено, без да е необходимо да ги елиминираме напълно.
  Фактите сочат, че храните богати на скорбяла като картофи и  сладки картофи, пълнозърнести изделия и паста, са едни от най-бързо изгаряните храни, които снабдяват тялото с енергия, без да се натрупват като подкожна мазнина.

  Съветниците по хранене и здравословен контрол на теглото препоръчват 60 % от приема на калории да идва от въглехидрати, като се избягват преработени храни и се наблегне на бобови растения, пълнозърнести брашна и много плодове и зеленчуци.
  Пълнозърнестите храни осигуряват по-голям прием на ценни хранителни вещества и фибри, поддържат кръвната захар и секрецията на инсулин стабилна като така предотвратяват натрупването на подкожна мазнина за енергия.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.