Home » Фитнес » Отслабване

5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета

Добавете към вашата храна и се качете на бързата писта към супер здраво и тънко тяло.   ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ Ябълковият оцет е богат на лимонена и оцетна киселина, калций, калий, магнезий, желязо, биотин, пантотенова киселина, пектин, фолиева киселина, ниацин и витамини В1, В2, В6 и С. Суровият органичен мед е добър източник на рибофлавин, пантотенова […]

Антиоксидантите са съединения или вещества, които естествено се срещат в определени плодове и зеленчуци. Най-вероятно сте чували за флаваноиди в черния шоколад, ресвератрол в червеното вино, ликопен в доматите или бета-каротин в морковите. Това са различни видове антиоксиданти.   Антиоксидантите (като витамин С и Е и естествените каротеноиди) намаляват уврежданията, причинени от свободните радикали. Оксидантите, […]

Магнезият е главната съставка на основния растителен пигмент – хлорофила, каквото е желязото за хемоглобина на кръвта. Тялото на възрастен човек съдържа 20-25 грама магнезий. Той е част от структурата на костите, подобно на калция и фосфора, но присъства в много по-малки количества. Магнезият привлича вниманието в последните години на лекари и специалисти по хранене, […]

Зеленото газпачо е абсолютен фаворит на цялото семейство, приятели и клуба това лято. Веднъж опитали, остава копнежа за още. След дълги несполуки да открия правилните съставки и  количества – най-сетне нацелих съвършени за сетивата пропорции.   Бързам да споделя рецептата с вас.   Продукти за 2 порции: 1 голяма тънка краставица или 2 малки 1 […]

Какви храни трябва да консумираме, зависи от това дали сме здрави, колко често тренираме и какво тегло искаме да постигнем.   Изброените по-долу са само предписания, не и норми.   Ниско въглехидратната диета препоръчва: немазно месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, семена, здравословни мазнини, както и някои грудки и зърнени храни без глутен (киноа).   […]

Дори и да не сме с наднормено тегло, можем да страдаме от неприятно подуване на корема, което го прави да изглежда не толкова плосък и оформен, колкото бихме искали. Бобовите култури, например, съдържат захар, наречена рафиноза, която не може да бъде смляна от много хора и е възможно да доведе до подуване в областта на […]

Всяка органична супер храна, била тя от растителен или животински произход, губи над 90% от безценните си качества ако не е приготвена по щадящ, съобразен със структурата и метод на готвене.   Как не трябва да готвим, за да извличаме максимум полезни вещества от храните   1. Готвене в херметическа тенджера, обикновено наричана тенджера под […]

Д като ДИНЯ ДОМАТ Доматите имат лаксативно и диуретично действие. Съдържат голямо количество ликопен (особено ако се варят по-дълго време, например, за доматен сос и бета-каротин, превъзходен антиоксидант. Помага на кожата по-лесно да получи слънчев загар и същевременно я пази от изгаряне. Ликопенът в доматите предпазва храносмилателната система и активизира имунната защита. Приемът на домати […]

1. Избягвайте храни с висок гликемичен индекс, каквито са продуктите от рафинирани житни култури – бяло брашно, бял хляб, рафинирани житни култури с добавена захар.   2. Ограничете приема на животински мазнини, които се съдържат в червените и тлъстите меса, както и в млечните продукти.   3. Старайте се да консумирате повече растителни фибри – […]

ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ преди всичко останало са гориво – именно те осигуряват енергията, необходима за живот на клетките и особено на нервните клетки, които имат огромна нужда от нея.   Човешкият мозък е голям консуматор на въглехидрати. Когато обаче тяхното количество надвишава нуждите на организма, въглехидратите се трансформират в мазнини, които се натрупват в мастните депа, водейки […]

Макар готвенето на пара добива популярност едва в последно време, всъщност това е древен метод за приготвяне на храна, на който някои източници приписват впечатляващата възраст от 3000 години. Най-важното предимство на тази технология е, че при нея в максимална степен се запазват цветът, вкусът, текстурата и хранителните вещества на продуктите. Последното е от есенциално […]