Младежко кръвно налягане

 
Последни от Фитнес
 • 5 супер храни с отрицателни калории: най-доброто и най-колоритното за вашата здравословна диета
 • Есенен детокс: консумирай задължително за зима без болести
 • Какво се случва ако имате недостиг на магнезий
 • Зелено газпачо със зехтин и любов
 • Моята най-успешна нисковъглехидратна диета
 • Редовните физически упражнения правят сърцето по-силно и могат да намалят кръвното  налягане за броени дни или седмица. Майо клиник обяснява, че по-силното сърце изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Колкото по-малко сърцето трябва да работи, за да изпомпва кръв, толкова повече намалява налягането върху артериите, а оттам и кръвното налягане. Клиника Майо също така посочва, че физическите упражнения могат да намалят систоличното кръвно налягане със средно 5 до 10 мм живачен стълб, и след като е вече под 120/80, упражненията могат да го предпазят от повишаване с напредване на възрастта.

  Кардио упражнения през повечето дни от седмицата

  Американският колеж по спортна медицина съобщава, че умерените сърдечно-съдови упражнения като тичане или ходене, могат да намалят кръвното налягане с около 10 пункта. Други много подходящи упражнения със същия ефект са плуването или колоезденето.
  Като правило, здравословните аеробни упражнения трябва да ускоряват сърдечния ритъм до състояние, в което все още можем да проведем кратък разговор.

  Включването в интензивна тренировъчна програма изисква задължителна предварителна консултация с лекар.

  Коремно дишане

  Според американската медицинска асоциация, дълбокото коремно дишане може да доведе до  директна стимулация на парасимпатиковата нервна система, което води до релаксация и  намаляване на високото кръвно налягане.
  Можем да започнем да се упражняваме като поставим  едната ръка на гърдите си, а другата на корема. Поемаме дълбоко въздух и се опитваме ръката на корема да се издига по-високо от тази на гърдите. След това издишаме през устата докато броим до осем и отново бавно поемаме дълбоко въздух през носа. Продължаваме да издишване през устата до осем и правим още 4-5 дълбоки вдишвания.

  Клякане с дъмбели

  Силовите тренировки, твърди Американският колеж по спортна медицина, помагат за контролиране на наднорменото тегло, което е причина за повишаване на кръвното налягане, холестерола и нивата на глюкоза.

  Клякането с тежести е чудесно упражнение за подобряване работата на сърцето и моделиране на цялото тяло.
  Заемаме разкрачен стоеж с гира във всяка ръка, краката са малко по-широко разтворени от ширината на раменете, гърбът е стегнат и изправен. Свиваме ръце в лакти, така че гирите са до гърдите, под брадичката. Започваме да клякаме докато бедрата станат успоредни на пода. В това положение издишаме, гърбът остава изправен, натискаме с пети към пода. Изправяме се до стартовата позиция, като това се брои за едно повторение. Стремим се към изпълнение на два три сета от 8 -12 повторения до три пъти седмично.

   

  За въпроси или консултации, свържете се с нас.